Authenticiteit? We zijn aardig van ons padje…

Authenticiteit: echt, betrouwbaar, niet vervalst, geloofwaardig, waarachtig’. 

Ben jij eigenlijk wel wie je bent?
Er wordt voortdurend op gehamerd. We moeten authentiek zijn. Wij vrouwen, ons merk, ons bedrijf. Trouw aan ons DNA, onze persoonlijkheid, innerlijke drijfveren en overtuiging. Dan stralen we geloofwaardigheid en betrouwbaarheid uit. Voor inbound marketing een voorwaarde. Dus we willen dat! ‘Eitje’ toch?

quote Simon SinekBlijkbaar niet. Jezelf zijn. Als je er even bij stilstaat… Raar dat we ons dat continu voor ogen moeten houden. Dat we dat stapje voor stapje opnieuw moeten leren. Terug naar de basis, de kern, waarom doen we het ook al weer? De golden circle van Simon Sinek is momenteel zo’n beetje de heilige graal. Het ‘why’ wordt geabsorbeerd alsof we het ons nooit eerder beseft hebben. Sinek zelf staat ook te kijken van de massale aandacht. Zijn succes bewijst echter hoezeer we van ons padje geraakt zijn…

zwart schaap authenticiteit

Waar het mis ging
Het keurslijf speelt een rol. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Wat is gewoon? Blijkbaar dat wat de meute bepaalt. Je kunt echter pas oordelen nadat jij je oprecht verdiept hebt in iets dat bestempeld wordt als ongewoon. Maar past die situatie wel zo goed in dat ‘voorgeschreven’ plaatje? Begin met een omgevingsanalyse, leer de feiten kennen en neem de moeite je er oprecht in te verplaatsen. En, is het dan nog zo ongewoon?


Het lef om anders te zijn
Lef, of beter gezegd, het gebrek aan, heeft grote invloed. Wie durft haar hoofd nog boven het maaiveld uit te steken? Ben je bijvoorbeeld een single lady dan zal er wel iets mis met je zijn. Wil je geen kinderen dan zit er vast een steekje los. We zien steeds grilliger pestgedrag overal om ons heen bij iedere afwijking van het gangbare. Je baan is je lief, dus je denkt wel twee keer na in deze tijd. Bedrijven en merken acteren terughoudend, want reputatieschade ligt continu op de loer. Nee, dan liever veilig tussen de kuddedieren. Mee met die meute, in het gareel, we leren het al op de kleuterschool. Vooral niet anders zijn of doen. Het risico is te groot…

Overvloed heeft ook een lelijk stempel gedrukt. Het heeft ons dusdanig beïnvloed dat we ver zijn afgedreven van waar het ooit allemaal om begon. Waar we eigenlijk voor staan. Nu de valsheid van alle excessen, zoals in de financiële wereld of de topsport, zich op confronterende manier openbaart, verlangen we meer dan ooit naar moraal. Boos zijn we om het gesjoemel. We eisen echtheid. Betrouwbaarheid. Authenticiteit…

Those who follow the crowd, usually get lost in it.

‘Dicht bij jezelf blijven’ hoor ik dan. Nee, denk ik, we moeten daar eerst maar weer eens zien te komen! Zweverig? Helemaal niet. Maak een duidelijk plan van aanpak:

 1. Vind uit wie je echt bent
 2. Vind uit wat je passie is
 3. Dat samen bepaalt wat je uit wilt stralen
 4. Analyseer wat je imago nu is
 5. Buig het om als het anders zou moeten zijn
 6. En durf je eigen koers te varen!

Authenticiteit druk je uit in contact met anderen. Laat jezelf dus zien zoals je bent. Focus en straal dat uit in alles. En houd vol. Ook als het je felle kritiek oplevert. Niet buigen.

Magneetwerking
fans ambassadeursNeem nou rockchick Anouk. Of Miley Cyrus. Of Rihanna. Zij hebben er schijt aan. Misschien verliezen ze wel eens een volger, maar ze winnen ook respect. Ze zijn zichzelf en dat blijven ze. En dat valt op tussen die meewaaiende meute. Die steeds meer tegen staat. Die leidt tot innerlijke conflicten. Het voelt niet meer goed. Juist daarom identificeren we ons met deze powerchicks. Ze creëren ongemerkt een steeds sterkere band met je. Misschien niet in alles wat ze doen of zeggen, maar ze winnen wel een bijzonder plekje bij je. Je wordt fan.

Ambassadeurs
Zo werkt het ook met merken. Bedrijven. Medewerkers. Je krijgt fans. Je kunt er op rekenen. En een schare fans leidt tot succes. We belanden in een tijd waarin we, als we iets willen verkopen, niet meer kunnen faken. Maskers vallen massaal af. Jouw publiek voelt het feilloos aan als je een rol speelt of een trucje toepast. Vergeet het dan maar. Meer en meer leren zij via ‘earned media’ over jou. Via anderen. In de vorm van blogs en tweets. Het publiek bepaalt of er iets over jou gezegd wordt en wat dan. Om daar dichtbij te kruipen en de betrokkenheid te ‘voeden’, ga je de interactie aan. Op inbound wijze. Weet wat hen bezighoudt. Luister. Ga in gesprek. Bouw aan jullie relatie. Zorg dat je jezelf bent en blijft. Dus wijk vooral af van dat gebaande pad als het je diep van binnen tegenstaat.

Je raakt dan echt niet van je padje, jij lacht juist het laatst!

Wil jij net als ik iets kwijt over authenticiteit, reageer gerust.

 

8 gedachten over “Authenticiteit? We zijn aardig van ons padje…”

  1. Dank je voor je reactie Astrid. Dat zou je zeggen, maar dat is nou juist zo verbazingwekkend. Jezelf zijn is voor velen helemaal niet zo makkelijk. Voor hen biedt een ‘plannetje’ hopelijk een houvast. Gelukkig zijn er ook veel powervrouwen die wel zichzelf zijn. Als het voor jou het makkelijkste is dat er is, dan ben jij ook zo’n vrouw 😉

 1. Interessant! En zeker niet makkelijk…
  Het is het moeilijkste wat er is!

  Een plan van aanpak is een leuk begin, maar een week lang je snavel houden en mediteren (let wel :dus zonder twitter en instagram!!!) zal voor velen nog niet genoeg zijn om hun ware ‘zelf’ te vinden.

  Denk stiekum wel dat vrouwen een soort radar hebben voor authenticiteit.. (zeker bij mannen )
  Vrouwen prikken over het algemeen met gemak door een stropdasje icm wat jargon-bullshit heen..

  Maar daar tegenover hebben ze ook weer genoeg andere issues die mannen niet hebben:)

  1. Dank je voor je leuke reactie Dion! Als je ergens gedurende de reis onbewust afgeweken bent van je eigen pad lijkt het mij ook verre van eenvoudig om de juiste route naar jezelf weer terug te vinden. Maar er bewust mee bezig zijn is volgens mij een goed begin. Interessante insteek, de ‘vrouwenauthenticiteitsradar’. Ik ga er extra op letten!

  1. Interessant Thomas. Inderdaad, de perceptie van jouw ‘eigen ik’ verschilt per gesprekspartner. De valkuil dat je jezelf gaat spiegelen aan die ander ligt dan ook vaak op de loer. Hoe sterker je dan in je schoenen staat, hoe beter je daar weerstand aan kunt bieden lijkt mij.

  1. Tineke, dank je wel.
   Die quote kwam op Twitter voorbij via ‘inspirational quotes’. Ik heb ‘m even gegoogled en hij wordt gekoppeld aan Rick Warren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *