Better Future Factory (BFF)

OPEN PRACTICE

van: Ruby Verhoeven stagiair bij Better Future Factory

PROFIEL

Better Future Factory (BFF) is een jong ontwerpbureau wat bestaat uit een aantal talentvolle industriële ontwerpers. Zij combineren hun creatieve skills met business /development om zo echte problemen op te lossen en te zorgen dat de oplossingen ook daadwerkelijk toegepast gaan worden. De projecten die BFF onderneemt hebben allen iets met elkaar gemeen en dat zij bijdragen aan een betere toekomst.

Better Future Factory

 

BFF onderzoekt wat nou echt het probleem is en hoe zij er met hun expertise op een innovatieve manier een creatieve oplossing voor kunnen bedenken/maken en deze implementeren. BFF werkt volgens de lean-filosofie ze ontwikkelen zo snel mogelijk prototypes en laat deze in de praktijk testen. Met de feedback van de gebruikers gaat BFF de volgende iteratie van het ontwikkelproces in met als doel uiteindelijk het project op eigen benen te laten staan zodat het blijvende impact kan maken.

CASES

Perpetual Plastic Project


Perpetual Plastic Project

Een bekend project van BFF is het Perpetual Plastic Project (PPP) waarmee zij van afval plastic nieuwe producten maken door middel van 3D printing. PPP heeft als kick-off van het project op Lowlands 2012 gestaan met een interactieve installatie waar bezoekers zelf aan de slag kunnen gaan met het recyclen van plastic: Learning by doing. Inmiddels is het Perpetual Plastic Project meer dan 40 evenementen gedraaid binnen en buiten Europa. Een kopie van de installatie staat in Angola in Africa waar een studenten team nu langs scholen gaat om les te geven over het recyclen van plastic.

Welk plastic afval is geschikt voor het PPP proces van recycling en 3D printing?
Het PPP maakt vaak gebruik van gebruikte koffie of bier-bekers op evenementen, maar ook andere plastics zoals gebruikte plastic tassen en shampoo flessen zijn al eens door de machine gegaan. PPP doet daarnaast onderzoek of andere plastic afval stromen geschikt zijn voor gebruik in 3D-printers.
Inmiddels is BFF ook bezig met het opschalen van het recyclen van plastics voor 3D-printen naar industriële schaal. Ze werken samen met grote afvalverwerkers om dit te implementeren. Binnenkort wordt de eerste lijn gelanceerd van 100% gerecyclede auto-dashboards. Het eerste duurzame alternatief voor 3D-print inkt.

PolyMore


Polymore

Een ander project van BFF is het project PolyMore, waar het doel is om de hoeveelheid plastic afval in ontwikkelingslanden te verminderen. Huidige recycling machines zijn erg duur. BFF ontwikkeld plastic recycling tools die minder dan 300 dollar kosten zodat plastic recycling betaalbaar wordt. Op deze manier kunnen meer mensen op meer plekken plastic afval recycling in nuttige producten. Uiteraard weer gecombineerd met een solide business plan zodat de lokale ondernemers daadwerkelijk een bestaan kunnen opbouwen door het recyclen van plastic. Met de tools die BFF ontwikkeld is het mogelijk om van gebruikte PET flessen touwen te maken, of badkamer tegels met marmer-look. De schommel in het plaatje is gemaakt van 100% gerecyclede PET flessen.

De uitdaging van deze open practice is:

1. Hoe kan een MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) -bedrijf als Better Future Factory zich het beste positioneren ?
2. Hoe moeten de USP’s van Better Future Factory benadrukt worden zonder dat het cliché wordt of niet te snel een ‘geiten wollen sokken’ imago krijgt?
3. Hoe kan BFF zich in de kijker spelen bij grote bedrijven die hulp kunnen gebruiken bij hun MVO vraagstukken ?

3Dprint-ring

3 gedachten over “Better Future Factory (BFF)”

 1. 1. ik moet denker aan DSM: shifting frontiers. Maar ook aan Philips: making things happen. Dat zou je kunnen combineren en verbinden met de eindwaarden “zorg voor anderen, het milieu, liefde voor de natuur” Dus: “shift to green” of “making green projects happen”.
  2. USP is zo vorige eeuw, Ruby. We leven in een vraageconomie, niet meer in een aanbodeconomie. Dus laat de opdrachtgever, de klant de UBR formuleren. Wat je met je enquete ah doen bent! MVO/PPP is langzamerhand een POP, geen POD meer. Ik zou het dus eerder zoeken in de innovatieve hoek – zie 1. – en daarmee zijn de geitenwollen sokken ook weg.
  3. wat dacht je van een gerapte DM-aktie? Stuur ze die ring, met prikkelend artikle uit krant oid, of jouw stukje hierboven…en zorg dan voor follow-up.

  Succes. En ik hoor wel of ik die prijs heb gewonnen. Paul van Schelt, Fontys Centrum voor Ondernemerschap/Bedrijfsmanagement MKB

 2. Antwoorden m.b.t. het bedrijf Better Future Factory:

  Ik denk dat de producten die BFF zou moeten gaan produceren gebruiksartikelen moeten zijn, aangezien we daar echt gebruik van kunnen maken als consument. Ik kan geen exact voorbeeld geven, daarvoor moet ik de mogelijkheden van de 3 D printer kennen, maar dat is aan het bedrijf zelf.

  Het ‘geiten wollen sokken’ gehalte kan hiermee volkomen worden. Je kunt je markt richten op praktische producten en niet teveel alleen maar leuke gadgets (cadeau artikelen). Misschien als bijproduct is het wel zinvol. Maar zeker niet te eenzijdig richten op alleen maar cadeautjes.

  In basis is recycling al Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dan hoef je alleen nog maar de producten te bedenken die nodig zijn in deze tijd, misschien zou de computerindustrie zinvol kunnen zijn.

 3. Wellicht is het ook mogelijk bouwstenen van plastic te fabriceren (denk hierbij aan grote legoblokken) voor het bouwen van noodgebouwen tussenmuren etc.
  Makkelijk op te bouwen en ook weer af te breken en isoleert ook nog lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *